Hvorfor får jeg ikke tak i munnbind? ?>

Hvorfor får jeg ikke tak i munnbind?

Aldri før har vanlige personer merket på kroppen og sett hvordan politikk og verdensøkonomien påvirker den daglige situasjonen vi nå befinner oss i. Koronaviruset (covid-19) har virkelig vist oss hvordan makroøkonomien i verden fungerer, og hva hvert enkelt land importerer og eksporterer.

Det gjelder både arbeidskraft som helsearbeidere og produkter som medisinske apparater og smitteutstyr som frakker og munnbind.

Nasjonale forskjeller

munnmaske

Hvor raskt kan et land snu og forandre produksjoner og hvor fleksible og klare er nasjoner og dens myndigheter? I Kina gjorde både myndighetene og enkelte store bedrifter helomvending i løpet av få uker for å tilpasse seg situasjonen landet befant seg i. Et megastort sykehus som kunne behandle tusenvis av korona pasienter ble bygget fra bunnen av i løpet av svært kort tid.

Beskyttelsesutstyr til helsearbeidere og privatpersoner var i mangelvare på grunn av det enormt store forventede forbruket og private bedrifter gikk inn og snudde om på eksisterende produksjoner.

Kinesiske BYD er en av verdens største elbilprodusent og i løpet av kun to uker i slutten av januar ble de verdens største eier og produsent av ansiktsmasker. Dette selskapet produserer svimlende fem millioner munnbind hver eneste dag. I resten av verden er munnbind fremdeles en mangelvare.

Munnbind i vestlige land

Munnbind i vestlige land

Hvorfor er det sånn at land i Europa og Norge ikke har nok munnbind til de som trenger det? Til og med et så stort land som USA mangler denne varen. Og USA er fremdeles et land som produserer mye selv. Munnbind er et relativt enkelt produkt å produsere og som koster lite i form av materialer og tid.

Land i vesten har de siste årtiene kuttet ut enkel produksjon på grunn av arbeidskostnadene. Land som Kina og Sør-Korea kan produsere enkle produkter som munnbind til mye lavere kostnader fordi lønnskostnadene er mye lavere.

Det har lønt seg for de vestlige landene å importere. Et annet eksempel er produksjon av medikamenter og legemidler. India er storprodusent av dette og eksporterer disse varene til store deler av verden. Dette er en av årsakene til at man i dag opplever legemiddelmangel med tanke på koronakrisen.

Den sterkeste rett

Så her sitter vi nå med en internasjonal helsekrise i form av en pandemi som ikke ser landegrenser eller diskriminerer på noen andre måter. Det ironiske er at for øyeblikket er det de vestlige landene som er hardest rammet, og man er fullstendig avhengig og konkurrerer om livsviktige varer fra Kina og andre land i den regionen.

Hvordan ser vi de ulike nasjonene handle?

  • Myndighetene i USA påla sine produsenter av munnmasker som produserer i Asia å ikke selge til andre land enn USA.
  • Norges myndigheter somlet i flere år med å bli med på EUs felles innkjøpsordninger av beskyttelsesutstyr. Når krisen var et faktum, skyndte de seg for å signere avtalen, men fant ut at de var noen få dager for sent ute. Norge måtte dermed ut på markedet og konkurrerer med både USA og EU.
  • Russland og Kina som ikke har vært regnet som hverken stuerene i internasjonal politikk eller opptrådt fullstendig sannferdig med tanke på koronakrisen, har gitt munnbind og respiratorer som donasjoner til land i Europa og til blant annet USA.

Privatpersoner

All konsentrasjon har vært på å skaffe sykehus og uttrykningspersoner det nødvendige beskyttelsesutstyret. Nasjonale og lokale lagre har vært små og det er tydelig at man i Norge ikke har vært forberedt på muligheten for en pandemi.

Privatpersoner og munnbind

Hvordan har dette påvirket vanlige folk som ikke jobber i utsatte yrker? Rådene man har fått fra myndigheter og ledere innen helsevernet har til tider vært spesielt tvetydige. Man har blitt fortalt at ingen behøver å bruke munnbind da det ikke foreligger særlig informasjon som tyder på at dette hjelper mot smitte.

Deretter kommer det frem at det selvfølgelig hindrer smitte fordi det hindrer en med smitte i å smitte en annen. Så blir det selvsagt allment kjent at munnbind er det sikreste, men at man mangler munnbind til de i helsevesenet og derfor må resten av oss klare oss uten.

For å åpne samfunnet igjen så vil munnbind og grader av sosial isolasjon være en stor del av hverdagen vår enten man vil eller ikke. I tillegg til disse tiltakene må testing av personer foregå ofte og jevnlig av absolutt alle, slik at man kan luke ut de som er smittet og isolere disse personene. Vi må venne oss til en ny hverdag hvor vi ikke håndhilser på hverandre og bruker munnbind like naturlig som mennesker i flere år har gjort det i Asiatiske storbyer.

Kilder:

https://www.elbil24.no/nyheter/fra-elbiler-til-ansiktsmasker-pa-to-uker/72250990